torstai 7. elokuuta 2014

Skibotn 7.-10.7.2014

Lähdimme reissuun maanantaina 7.7. Ajoimme suoraan Rovaniemeltä Skibotteniin. Päivä oli kuuma, kuten heinäkuun päivät tänä kesänä ovat olleet. Taukoja oli pakko pitää ja Morsea käyttää uimassa mm. Lätäsenossa ja heti ensimmäisenä perille päästyämme Skibotnelv joella.

7.7. Strandbu camping


Skibottenissa on kolme leirintäaluetta: Skibottenin kylän leirintäalue, Olderelv camping ja Strandbu camping. Yövyimme vuosi sitten sekä Strandbulla että Olderelvillä. Strandbu on enemmän meidän mieleen, koska sijaintinsa vuoksi siellä on koiran kanssa helppo majoittua. Leirintäalueelta pääsee suoraan ulkoilemaan Skibotelvenin ylittävän sillan kautta mökkiteille ja pelloille.

Morse kävi Strandbu leirintäalueen ohitse virtaavassa Skibotnelvessä aamu-uinnilla,
ilta-uinnilla, retkeilyn jälkeisellä uinnilla, muuten vain uinnilla...

 

8.7. Bollmannintietä patikoiden Falsnesvuorelle


Norjalaiset ovat hyviä piilottamaan hienot patikkapolut ja tätäkin polkua etsin netistä pitkään ennen kuin löysin tietoa. Viime vuonna kuulin tästä reitistä joka nousisi ylös korkealle Falsnesvuorelle ja näköala olisi huima kattaen koko Isovuonon.
Ajo-ohjeet reitin alkupäähän löytyy täältä: Bollmannintie/Ryssäntie
Karttakuva reitin sijainnista puolestaan löytyy täältä.

Bollmannintiellä on sotahistoria ja siitä voitte käydä lukemassa yllä olevasta linkistä. Polun varrelle on myös pystytetty tauluja kertomaan karua tarinaa. Ja nimestään huolimatta kyse ei ole tiestä vaan polusta joka kulkee 550m korkeuteen, osin kiertäen serpentiiniä rinteen jyrkällä reunalla. Leirintäalueen omistaja, noin 60 vuotias mies sanoi reitistä "It's easy". Joopa - Norjalaiset ovat tottuneet vuoriinsa.

Retki vuorelle oli kovasta noususta ja 30 asteen helteestä huolimatta upea. Välillä polku ohitti putouksen ihan liki ja saimme kaikki hetken vilvoitella pärskyvässä vedessä. Korkeammalla rinteessä oli lumisia alueita joissa niin ihmiset kuin koiratkin sai jälleen hetken hengähtää. Kiikkuminen kannatti, Norjan luonto on kaunista, vuoret ja vuonot kauniita ja täältä vuoren rinteeltä sen kaiken kauneuden pystyi näkemään yhdellä katseella.


Bollmannintie on kapea polku vuorelle.

Vilvoittava putous


Miksu ja Moksu heinäkuun lumilla


Näköalaa Falsnesvuoren rinteeltä kohti Isovuonuoa

 

9.7. Otertinden kaksoishuiput

Kasoishuiput ovat nähtävyys jota kutsutaan Pohjois-Euroopan Matterhorniksi. Jotkut hurjapää kiipeilijät kiikkuilevat huipuille ja jokunen vuosi sitten joku kiipeilijöistä sai rinteillä kiven päähänsä ja menehtyi.
Kävimme ajelemassa Otertindenin juurella. Tie kulki maaseudun läpi ja tiellä sai väistellä lehmiä. Vähän sinne päin olevat ajo-ohjeet löytyvät täältä ja ajoimme näiden ohjeiden mukaan harhaan. Harhareitiltä palatessamme löysimme sattumalta oikean sillan joka ohjeen mukaisesti piti ylittää. Ajelimme mutkia siten, etten osaa tässä oikeaa reittiä neuvoa, mutta kannattaa lähteä etsimään tätä Matterhornin sukulaista, se on vaikuttavan hieno.
 Otertinden kaksoishuiput


10.7. Kotiin


Matkustuspäivä. Kuuma. Hellettä 30 astetta.

Kilpisjärvi-Skibotn tie on remontissa. Siitä tulee hyvä, leveä ja paljon parempi kuin aikaisemmin. Nyt se on vain remontissa ja osan matkaa ajaminen on hidasta. Ledebil vei letkaa ja toiseen suuntaan matkaavat odottivat vuoroaan hyvän aikaa.

Tien varrella olevalle Morsiushuntu -putouksena tunnetulle nähtävyydelle ei tänä vuonna päässyt tietyön vuoksi. Matkan varrelle sattui kuitenkin jokin toinen putous jolle pysähdyimme ihastelemaan. Putoukselta ilmeisesti lähtee patikkareitti kohti vuoren rinnettä, luin netistä, mutta varma en asiasta ole. Täytyy ottaa taas selvää seuraavaa kertaa varten.
Matkustuspäivä-kuuma-helle-autossa ei ilmastointia, koiralla vaikea olla. Pysähdyttiin varmaan kymmenen kertaa uittamassa Morsea. Viimeisen kerran lähellä Rovaniemeä eräällä pienellä järvellä, missä Morse sai rantakaverikseen laulaja Antti Tuiskun :). Antti on itsekin koiraihmisiä eikä sitä haitannut, kun kysyttiin voidaanko tuoda koira samaan rantaan uimaan. Kiva tyyppi oli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti