torstai 25. elokuuta 2016

Sadepäivän kävelyllä - Muotkatakka ja Leutsuvaara, Kilpisjävi

Kilpisjärven reissumme kaikki päivät eivät suinkaan olleet yhtä kauniita kuin Kitsillä käydessämme. Yksi päivä meni kokonaan vaunulla oleiluun ja lepäämiseen.Toisen sadepäivän osuessa kohdalle päätimme kosteasta kelistä huolimatta käydä Suomen maanteiden korkeimmalla kohdalla Muotkatakalla ja kävelyllä sen vierellä kohoavalla Leutsuvaaralla.

Meillä kotona Rovaniemellä korkein kohta löytyy Hyypiökivalosta, jonka laki yltää 362 metrin korkeuteen merenpinnasta. Rovaniemen kaupunkialueen korkein kohta on Ounasvaaran huippu Juhannuskallioilla 203 metriä. Muotkatakan korkeus on 565,8 metriä. Huomattavasti korkeammalla kuin kotona pääsimme siis käymään jo pelkästään ajamalla Kilpisjärvelle. Muotkatakan parkkialueen viereltä lähtee polku kohti Leutsuvaara, jonka huippu kohoaa 743,3 metriin. Leutsuvaaralta avautuu hienot näkymät Kilpijärven yli kohti Saanaa sekä Ruotsiin ja Norjaan.

Muotkatakan parkkialue
Muotkatakan parkkialueella on Pohjanmaan Tykistörykmentin kilta ry:n vuonna 1967 pystyttämä Lapin sodan muistomerkki.Muotkatakasta ammuttiin Suomen sodan viimeiset tykinlaukaukset huhtikuussa 1945.

Lapin sodan muistomerkki, Muotkatakka
Muotkatakan parkkialueelta lähtee useampia polkuja Leutsuvaaran rinteeseen. Kohti Leutsuvaaran huippua kiikkuminen kuivaa polkua pitkin on helppoa, nousua toki jonkin verran tulee.


Vaaran ensimmäisellä tasanteella on suuri kivi, joka nojaa vasten pienempää kiveä. Tältä tasanteelta jo näkee pitkälle Kilpisjärven yli, mutta mikäli jaksaa nousta vielä korkeammalle maisema vain avartuu ja komistuu.

Muotkatakan valtiaat, suuri kivi ja korppi.
Jatkoimme kulkua kohti Leutsuvaaran huippua. Katselin rinteen kasvillisuutta, varpuja ja pensaita. Tunnistin tunturikurjenkanervan, joka kasvaa Suomessa yleisenä Enontekiöllä ja Utsjoella.


Polku nousi tasanteelta toiselle ja nousujen välissä oli helppokulkuisempaa osuutta, lähes tasamaata. Eräässä kohdassa rinteessä oli leveä väylä kivikoiden välissä. Aivan kuin joku olisi ajanut jättikokoisella puskutraktorilla väylän kallioiden väliin.

Kuva:Mika Aitta
Vaaran huipun tuntumasta näki niin tunturi- kuin järvimaisemaa. Aivan huipulla emme vielä olleet, mutta niin lähellä, että pieni huipputuuletus oli jo paikallaan.

Kuva:Mika Aitta
Leutsuvaaran huipulta näki yli Kilpisjärven aina Ruotsin ja Norjan tuntureille. Pilvet kuitenkin estivät näkyvyyttä niin ettei tuntureiden nimiä voinut edes arvailla. Saanan sentään tunnisti vaikka senkin huippu oli paksun pilven peitossa.

Leutsuvaaran huippu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti