maanantai 1. elokuuta 2016

Tsahkalputous

Tsahkalputous sijaitsee Kilpisjärvellä Saana tuntururin vierellä Tsahkaljärvestä Kilpisjärveen laskevassa Tsahkaljoessa. Putoukselle ei ole kuin kilometrin kävelymatka Kilpisjärven kaupalta. Polku lähtee Kilpishallin takaa seuraillen Tsahkaljoen vartta. Reitti nousee Tsahkaljärvelle 559,5 metriin, mutta on loivaa nousua. Maasto on pääasiassa kuivaa kanervikkoa, jossa tunturikoivut ovat kasvaneet varrestaan kiemurrellen pohjoisen viileässä ilmastossa. Tänä kesänä täällä pohjoisessa on satanut melko paljon ja polulla on välillä kosteikkoisia kohtia, reitti on kuitenkin kuljettavissa vaikka tukevilla tennareilla. Vesisateiden ansiosta myös vesistöissä virtaa paljon vettä ja putoukset ovat näyttävämäpiä kuin kuivan kesän aikaan, Reitti on helppo kulkea, mutta kivikkoinen ja siksi kenkien olisi hyvä olla tukevat ja maastokelpoiset.


Putoukselle on niin lyhyt matka, että se tulee vastaan aivan yllättäen avautuen koko joen leveydellä. Putouksia on useampia, joista korkein on kolmemetrinen. Yhteensä putouskorkeutta on 10 metriä. Putoukset jakaantuvat noin sadanmetrin aluleelle. Pienimmissä putkouksissa joki pulisee suurempiensa kohinan rinnalla. Kokonaisuus on ihastuttava ja putouksen reunalle on helppo unohtua ihastelemaan sen voimaa ja kauneutta.Putoukselta reitti jatkuu Tsahkaljärvelle ja siitä Luontokeskukselle, josta voi palata kaupalle pyörätietä pitkin. Kokonaisuudessaan reitin pituudeksi tulee 4 km. Me kävimme Tsahkaljärvellä kääntymässä ja palasimme samaa reittiä takaisin kaupalla. Jäimme kuitenkin vielä hyväksi toviksi putouksille ihastelemaan.

Tsahkaljärveltä on laajat näkymät ympäröivään luontoon ja Saanalle.


Tsahkalputouksella täytyi ottaa perinteinen hienon paikan selfie.
Tsahkaljärvi on myös varteenotettava kalastusvesi. Päivälupa maksaa 10 euroa. Vaunulla saimme paistaa uusien perunoiden kaveriksi Mikan saaman tunturijärven taimenen.

Tsahkaljärvi, taustalla Saana tunturi. Kuva: Mika Aitta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti