tiistai 19. heinäkuuta 2016

Eväsretki Kaihuanvaaran Juhannuskalliolle

Etsimme toissa syksynä Rovaniemen ympäristöstä laavua rauhalliselta alueelta eväsretkeilyyn ja päädyimme kokeilemaan Kaihuanvaaraan Juhannuskallion näköalapolun tulistelupaikkaa.

Kaihuanvaaraa kuuluu Metsähallituksen hallinnoimaan Kaihuanvaara-Kivalot alueeseen. Alueella on Metsähallituksen tutkimusmetsiä ja tutkimustoiminta jatkuu edelleen Kivalon alueella. Kaihuanvaaran alueelta löytyy erimittaisia retkeilyreittejä kahdesta kilometristä kymmeneen kilometriin sekä pyöräilyreitiksi soveltuva 16 kilometriä pitkä Kaihuanvaaran ympäri kiertävä rengasreitti.

Juhannuskallion näköalapolulle ja laavulle vievän polun lähtöpiste sijaitsee noin 52,5 kilometriä Rovaniemen keskustasta Posion suuntaan. Juhannuskallion näköalapolku on noin 3 km pitkä ja se on merkitty maastoon 60cm korkeilla puupaaluilla. Reitti kulkee erämaamaisessa, vanhassa metsässä. Alueen erämaan tuntu on helposti aistittavissa ja metsän rauhallisuus tarttuu kulkijaan. Reitillä ei meidän lisäksi tainnut tällä kertaa olla muita retkeilijöitä.

Reitti kulkee kuivassa kangasmaastossa, maisemat ovat kuulemma Kaihuavaaran parhaimpia ja tätä ei ole vaikea uskoa. Alueen kuuset kurkottelevat korkeuksiin, naava roikkuu pitkinä rimpsuina kohti kankaalla kasvavia mustikanvarpuja. Polku istuu luontevasti maastoon. Se kiertelee mättäiden väleistä ja notkelmista nousten ylös Kaihuanvaaraan huipulle.

Ylhäällä vaaran laella vastaan tulee ensimäisenä näköalatorni, josta avautuu laaja näkymä Kemijokilaakson maisemaan.Näköalatornin vieressä sijaitsee Juhannuskallion laavu. Asetuimme laavuiksi ja sytyttelimme nuotion kaikessa rauhassa. Keli oli mitä parhain. Vielä ei ollut syksy, mutta kesä oli jäämässä jo taakse. Lämpöä vielä kuitenkin riitti ja auringolle avautuvalle maisemalaavulle oli helppo unohtua tulistelemaan.

Sitten eväiden kimppuun. Retkimuonana oli tällä kertaa puoliksi jo valmiiksi tehtyjä Pulled Pork hampurilaisia. Mukaan oli otettu nuotiolla lämmitettäviksi sämpylät juustoineen ja folioon käärityt Pulled Pork nyhtöpossulihat, rasiallinen vihanneksia lisukkeiksi.
Kyllä, toimiva eväsratkaisu ja jos nyhtöpossuhampurilainen on hyvää niin retkellä se on sitä vielä kaksinverroin enemmän.


Päälle hörppäiltiin kunnon pannukahvit nuotion sammumista odotellessa. Iltapäivän kääntyessä iltaan lähdimme vatsat täynnä, hyvillä mielin ja maisemaan ihastuneena paluumatkalle.

Kaihuanvaara on retken jos toisenkin arvoinen paikka. Vanhat metsät luovat alueelle todellisen erämaa-alueen leiman ja vaikka emme olleet kaupungista kuin noin 50 kilometrin päässä tunsi Kaihuanvaaran poluilla kulkiessaan olevansa jo syvällä metsän rauhassa.

Ajo-ohje reitin lähtöpisteeseen:

"Rovaniemen keskustasta Sodankyläntietä noin 2,6 km, josta oikealle Kuusamontietä Vanttauskoskelle noin 49,3 km, josta Pirttikoskentietä noin 6,3 km, josta vasemmalle Kaarnijärventietä noin 2,1 km, josta oikealle Kaihuanvaaran rengastietä noin 1,3 km, josta oikealle edelleen Kaihuanvaaran rengastietä noin 1,2 km, josta vasemmalle pysäköintialueelle. Reitti on merkitty 60 cm korkeilla tolpilla ja maalimerkinnöillä puunrunkoihin. Merkinnät saattavat näkyä talvella heikosti lumen ja kuuran vuoksi. Ei yhteyksiä julkisilla liikennevälineillä. Ei talvikunnossapitoa."
http://www.etiainen.fi/gpsalbum/Juhannuskallion-nakoalapolku/21ndifjx/60c8a0c7-7d72-411e-aa26-4f589cbd1c8f


Kaihuanvaara-Kivalot (Luontoon.fi)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti