perjantai 22. heinäkuuta 2016

Pohjois-Norja,Finnmark 8/2015: Trollholmsund

Trollholmsund on geologisestikin mielenkiintoinen dolomiitista muodostuneiden peikkojen koti. Dolomiitti on kalkkikiveä ja jos norjankieltä oikein ymmärsin niin se on muodostunut 700 000 000 vuotta sitten. Epäselväksi jäi tarkoitettiinko siis dolomiittia vai juuri näitä tämän paikan peikkoja. Aivan mahdottoman kauan sitten joka tapauksessa ovat nämäkin peikot muovautuneet.
Trollholmsund sijaitsee Indre Billefjordin kylässä E6 tien varrella noin 35 km pohjoiseen Lakselvin kylästä, oikean risteyksen kohdalla on pieni opastekyltti. Kapea kylätie mutkittelee pari kilometria peltojen ja talojen väleistä ja lopulta saavutaan tien päähän ja parkkipaikalle, joka on hyvän kokoinen vaikka turistibussille. Tienposkessa on jälleen opasteet oikealle polulle ja sitten vain matkaan, kohti merta ja Trollholmsundia. Polku kulkee ylös mäkeä, alas mäkeä, meri kimaltelee koko ajan vierellä kaikessa kauneudessaan. Maasto on jalan alla pehmeää kanervikkoa ja laidunmaata. Norjalle tyypillisesti lampaita vilahtelee siellä täällä. Niitä pitää jäädä aina kuvaamaan aivan kuten kotona turistit kuvaavat poroja.

Matkaa parkkipaikalta Trollholmsundin kärkeen tulee kilometri. Polulla on jonkin verran irtokiviä ja väisteltäviä lehmänläjiä, muutoin polku ja maasto on helppokulkuista. Polun päässä odottaa erikoisten kivien muodostama rinki, peikkojen tanssipiiri. Tämä paikka laittaa mielenkuvituksen liikkeelle ja voi vain kuvitella mitä kaikkea tällä erikoisella paikalla on vuosien, vuosituhansien aikana tehty, mitä salaisuuksia nämä peikot vartioivatkaan.
Kuva:Mika Aitta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti