torstai 21. heinäkuuta 2016

Talvipäivän retki Korouoman rotkolaaksoon 2014

Maaliskuinen talvipäivä valkeni aamutuimaan aurinkoisena. Kaunis ilma houkutteli ulkoilemaan ja koska oli viikonloppu oli myös aikaa lähteä vähän pidemmälle retkeilemään. Reppuun pakkasimme nokipannun, evääksi makkaraa ja valmiita eväsleipiä. Retken kohteeksi valitisimme Posion Korouoman rotkolaakson, jääputousten paratiisiksi kutsutun alueen.

Korouoma sijaitsee Posion kunnassa ja lähtöpisteitä alueelle on kolme: Koivuköngäs, Saukkovaara ja Lapiosalmi. Me menimme Saukkovaaraan, koska sinne menevää metsäautotietä pidetään auki myös talvisin. Matkaa Korouomalle tulee Rovaniemeltä noin 100 kilometriä riippuen siitä, mille lähtöpisteelle matkaa. Saukkovaaran lähtöpisteelle on noin 115 kilometriä Rovaniemeltä ja 30 kilometriä Posiolta. Metsäautotie perille oli kapea ja viettävä. Sillä liikennöi myös turistibussit ja kovasti tuli toivottua, ettei sellainen nyt vain vastaan tulisi varsinkin, kun yksi bussi jo edellämme ajoi. Kahta bussia ei tuolle tielle viereikkäin mahtuisi. Bussinkuljettaja parkkipaikalla kertoi, että jos tiellä tulee bussi vastaan niin ei auta kuin toisen peruuttaa, jos toinen on henkilöauto niin sitten tietysti henkilöauto peruuttaa.

Parkkipaikalta lähtee polku laskeutumaan rotkolaaksoon. Polku on myös talvisin käytettävissä ja avoin kulkea, matkaan ei tarvitse lumikenkiä. Matkaa parkkipaikalta alas laaksoon tulee noin puolikilometriä. Polku voi olla talvella paikoin jäinen. Olen käynyt täällä syksyllä ja silloin polun vierellä virtasi puro, joka lopulta kohisi alas laaksoon näyttävänä viuhkaputouksena. Nyt talvella polun vieressä puliseva Saukko-oja ja Saukko-ojan putous olivat suurelta osin lumen peitossa.
Laakson pohjalla on kaksi laavua ja varauskota. Kanjonilaavuilta on näkymä jääputoukselle, mutta sinne tietysti kannattaa kävellä perille asti, matkaa on vain muutama sata metriä Korojokivarrella kulkevaa polkua pitkin. Jääputous on massiivinen, upea näky sinisen ja ruskean sävyissään. Jääputouksella tapaa talvisin todennäköisesti kiipeilijöitä. Kiipeilijöitä Korouomaan tulee kaukaakin, ulkomailta saakka.

Korouoman aluea on jylhää katseltavaa upeine jyrkkäseinäisine maisemineen ja putouksineen. Se on osa satoja miljoonia vuosia vanhaa kallioperän ruhjevyöhykettä ja syntynyt mannerlaattojen liikkeiden ansiosta. Alue on myös luonnonsuojelualuetta ja siellä liikkuessa täytyy muistaa kunnioittaa luontoa, viedä roskansa pois ja käyttäytyä muutoinkin luontoa säästäen, kulkea merkityillä reiteille. Samalla tavoin luontoa tietysti pitää kunnioittaa aina luonnossa liikkuessa ja muistaa viedä roskansa matkassaan.

Korouoman alueella risteilee useita eri pituisia retkeilyreittejä päiväreiteistä kolmenkymmenen kilometrin mittaisiin vaellusreitteihin. Mukavan mittainen Koronjää päivävaellusreitti kulkee viisi kilometria rotkolaaksossa tarjoten kulkijalle niin putouksia kuin huimia näkymiä kallioiden laelta. Koronjää reitin lähtöpiste sijaitsee Saukkovaaran parkkipaikalla. Me käytiin tänä kauniina talvipäivänä vain Saukkovaaran kanjonilaavuilla ja jääputouksella, mutta vähintäänkin Koronjää reitti täytyy päästä retkeilemään läpi.

Korouoman reitit
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti