perjantai 22. heinäkuuta 2016

Pohjois-Norja, Finnmark 8/2015: Stabbursdalen

Stabbursdalen on kansallispuisto Pohjois-Norjassa Finnmarkin läänissä lähellä Lakselvin kylää. Lakselv on sen kokoinen kylä, että sieltä löytyy iso, hyvä ruokakauppa ja kaksi huoltoasemaa. Näin niin kuin matkailijan näkökulmasta tärkeimmät on siinä. Jatkoimme matkaa 13 kilometriä ohi Lakselvin kansallispuiston vierellä sijaitsevalle Stabbursdalen Resort leirintäalueelle. Alueella on vuokramökkejä ja caravan paikkoja. Vastaanotossa on kahvio-ravintola, josta saa ostaa kioskituotteita, pizzaa ja olutta. Alueella järjestetään juhlia muun muassa häitä oikein sievässä pienessä kappelissa. Suomesta on Stabbursdaleniin päivittäinen bussiyhteys, sillä Nordkappiin menevä linja pysähtyy kansallispuiston opastuskeskuksella, joka sijaitsi leirintäalueen vierellä.

Stabbursdalenin leirintäalue on oiken siisti ja täällä saattoi jo suihkussakin käydä. Tavanomaista 10Nok / muutama minuutti hinnoittelua suihkuissa ei ollut ja se oli mukavaa, ei tarvinnut rahojen kanssa suihkussa käydä. Leirintäalue sijaitsee aiva Stabburselv joen vierellä ja joessa uiskentelee tietysti norjalaiseen tapaan lohia, mitäpä muutakaan. Ja niitä kaloja joessa riitti ja riitti myös kalastajia. Leirintäalueen mökit oli täynnä kalastajia ja mökkien ulkopuolilla roikkui kahluuhousuja. Hieno joki kyllä oli, todella hieno ja hienoa oli katsella kalastamista ja se vasta hienoa olikin, kun jollain hyvä tuuri kävi ja kalan sai. Se pisti kalamiehen aina hymyilemään. Mahtava tunne varmasti.


Tästä sisään Stabbursdalen Resort alueelle

Osa mökeistä oli suuria, hienoja heinäkattoisia ja valtaosa ihan tavallisia, pieniä leirintäalueen mökkejä. Meidän mökki on mukana kulkevaa mallia.

Stabburselv, lohijoki jonka kalastusta säännellään ja kalastaminen on maksullista. Leirintäalueen vastaanotossa pidettiin iltaisin aina arpajaiset, kuka millekin kalastusalueelle sitten sattuikin pääsemään oli aivan tuurista kiinni.

Leirintäalueen välittömässä läheidyyssä on kansallispuiston opastuskeskus. Keskuksen pihalta lähtee luontopolku kiertämään Porsangerinvuonon rantaa. Reitti on erittäin kaunis ja sijaitsee kohdassa, jossa Stabburselv laskee vuonoon. Lintujen bongailuun paikka on otollinen. Suistoalueella varmasti näkee kahlaajia ja vesilintuja, koska olemme lähellä vuoria ja merta niin myöskin haukkoja ja kotkia. Me bongailtiin merelle ja nähtiin hylkeitä. Harmi, että mukaan ei sattunut kuin lyhkänen kameranputki ja toisella kertaa hylkeet eivät enää olleet kivillä köllimässä.

Hylkeitä kivillä, näetkö? En minäkään, mutta hylkeitä ne oli. Rannassa luontopolulla oli hylkeenpyynnistä kertova opastaulu.

 
Morse, itsekin vähän kuin hylkeenpoikanen.Porsangerinvuonon luontopolun lähtöpiste sijaitsee Stabbursdalenin kansallispuiston opastalon pihassa E6 tien varrella.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti